Genieten in en om Nationaal Park Het Drents Friese Wold

Bed and Breakfast op de grens van Drenthe en Friesland

Paradijs voor fietsers en wandelaars

Boijl, op de grens van Drenthe en Friesland en rondom in de natuur...

Wat is het toch heerlijk om te kunnen wonen zoals wij mogen wonen. Zuid Oost Friesland staat bekend om de aanwezigheid van zijn vele natuurgebieden Vanuit huis de fietsen te voorschijn halen of de wandelschoenen aan en genieten maar...

We hebben natuurlijk door de jaren heen veel tijd en aandacht besteed aan het uitpluizen van onze woonomgeving. Eigenlijk zijn we dan ook best trots op onze 'info map' waarin wij de mooiste fietstochten en wandelingen verzameld hebben. Voor elk wat wils, grote en kleine tochten, vanuit huis of een startpunt in de buurt van 't Kragelhuus,  alles is mogelijk.

De rust, de vogeltjes, de écht donkere avonden. De vriendelijkheid van Boijl en de Stellingwerven. Wij hopen hier nog lang van te mogen genieten en onze ervaringen te kunnen delen met onze gasten.


'Te fietse'  of te voet 

Wij laten u graag de mooie plekjes zien!


En dan zijn er nog wat pareltjes in de buurt, niet zó bekend maar zeer de moeite waard zoals natuurgebieden de Schaepedobbe, de Dellebuursterheide en Diakonievene, alledrie in beheer bij It Fryske Gea en alleen te voet toegankelijk


Nationaal Park Het Drents Friese Wold

Boijl grenst aan het Drents Friese Wold. Het bezoekerscentrum in Appelscha is een perfecte kennismaking met het Drents Friese Wold en het startpunt van oa de Grote Bos- en Duinwandeling over de parel van het Drents Friese Woud: het Aekingerzand, echt prachtig!

drents friese wold grenspoel

Bed and Breakfast op de grens van Drenthe en Friesland, rondom in de natuur.

Breng de wandelschoenen mee of de fiets (of beide) en wij zorgen voor de rest. Fietsroutes worden op maat samengesteld voor onze gasten. Geef maar aan wat je graag wilt zien en hoeveel kilometer je ongeveer wilt afleggen op een dag. Wij zorgen voor een bijpassende route. Dit geldt natuurlijk ook voor de wandelingen. Wil je een dagtocht lopen of liever een ommetje van 5 km, alles kan. Wij willen onze gasten graag op alle mogelijke manieren kennis laten maken met de schoonheid van onze woonomgeving. Wil je helemaal niet wandelen of fietsen maar lekker relaxen en in alle rust bijkomen van de dagelijkse hectiek, dan kan dat natuurlijk ook. Neem plaats in de gastentuin en geniet met een goed boek en een lekker drankje van de ruimte, de stilte en de vogeltjes.

privé gastentuin B&B 't Kragelhuus

Fietsen en wandelen in Drenthe en Friesland

Zuid Oost Friesland: rust, ruimte en gemoedelijkheid

De Drents Friese grensstreek...

staat bekend om de aanwezigheid van zijn vele natuurgebieden. Dit is ook precies de reden waarom wij zo'n 15 jaar geleden vanuit de Randstad naar deze omgeving zijn verhuisd.

We waren op zoek naar rust, ruimte, gemoedelijkheid en natuurschoon en we hebben dat gevonden in Boijl. Omdat ons huis ons de mogelijkheid biedt om makkelijk gasten te ontvangen, laten wij u graag meegenieten van ons mooie plekje. 

De mogelijkheden om te voet of op de fiets de omliggende natuur te verkennen, zijn te veel om op te noemen. Eenmaal in B&B 't Kragelhuus gearriveerd adviseren wij u desgewenst persoonlijk. Het spreekt voor zich dat kaarten en ander documentatiemateriaal voor u klaar liggen.


Ook bij wat minder weer is er genoeg te doen rondom B&B 't Kragelhuus:

ook op de Boijlerweg in Boijl: 

Gerenommeerde kleinschalige sauna Het Friese Woud, een begrip in Noord Nederland (reserveren gewenst), ook op de Boijlerweg in Boijl

op 5 minuten 

Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde dat bekend staat als het vlechtdorp van Nederland. Generaties lang zijn hier wiegen, manden, stoelen en andere producten gevlochten

op 10 minuten

Vledder, met Museum Valse Kunst (aanrader) en het Miramar Zeemuseum  

Op 10 minuten van Boijl ligt Frederiksoord. Hier kunt u kennismaken met het bijzondere verhaal van Johannes van den Bosch en zijn Koloniën van Weldadigheid. U kunt een bezoek brengen aan het Museum de Proefkolonie. In en rondom Frederiksoord zijn vele activiteiten georganiseerd om ook in het omringende landschap de sporen terug te vinden van wat eens de vrije landbouwkoloniën waren. Heel interessant en beslist de moeite waard. 


Op een half uur van Boijl ligt Veenhuizen. Hier vindt u Het Gevangenismuseum. Veenhuizen zelf is een prachtig dorp met vele historische gebouwen en natuurlijk rechtstreekse verbindingen met de geschiedenis van Frederiksoord. 
In 1823 bouwde de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen drie dwanggestichten voor bedelaars en landlopers. Het Tweede Gesticht is het enige gebouw dat zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden en dit gebouw huisvest nu het gevangenismuseum. Een mooi dagje uit!

25 minuten Kallenkote, Taman Indonesia, tropisch dierenpark in de Kop van Overijssel

30 minuten Herinneringscentrum Kamp Westerbork

40 minuten Een bezoekje aan Giethoorn, het Venetie van het Noorden.

40 minuten Luttelgeest, Orchideeënhoeve een dierentuin en tropische kas.

Of gewoon een beetje rondneuzen in omliggende plaatsen....

 • Olderberkoop op 10 minuten, kunstroute Open Stal; dit jaar (2021) alweer de 50e editie.

 • Diever op 13 minuten, met toeristisch informatie-startpunt fietstochten en wandeltochten

 • Appelscha op 13 minuten, met bezoekerscentrum en Bosberg Toren

 • Wolvega op 22 minuten

 • Steenwijk op 23 minuten

 • Heerenveen met Thialf op 28 minuten

 • Meppel op 30 minuten

 • Drachten op 33 minuten

 • Blokzijl op 36 minuten

 • Assen op 40 minuten

 • Sneek op 40 minuten

 • Leeuwarden op 44 minuten

 • Sloten op 45 minuten

 • Zwolle op 45 minuten, met Museum de Fundatie

 • Rondje Elf Steden Stavoren, Hindeloopen, Workum op 70 minuten

E-mail verzonden